Latest posts

Casa la gri: ce înseamnă, avantaje, dezavantaje

1 Comment
(5)

CE ÎNSEAMNĂ CASA LA GRI?

Casa la gri este un termen ce face referire la o locuință care a fost construită, dar care încă nu a fost finalizată complet. Acest lucru înseamnă că structura de bază a casei a fost realizată, dar nu s-au efectuat încă lucrări de finisare, deci nu au fost instalate parchetul, gresia, faianța sau obiectele sanitare. 

Denumirea „la gri" provine de la faptul că pereții, tavanul și podeaua sunt lăsate în starea lor naturală, fără a fi vopsite sau finisate, astfel că au o culoare gri.

Stadiul de construcție al unei case la gri

Casa la gri se află într-un stadiu de construcție intermediar. Structura de bază a casei este terminată, inclusiv fundația, pereții tavanul și acoperișul. Cu toate acestea, instalațiile electrice și sanitare nu sunt încă finalizate, nu au fost montate întrerupătoarele, prizele, obiectele sanitare și nu au fost făcute finisajele, pereții nu sunt vopsiți și pardoseala nu este instalată.

Etapele principale ale construcției unei case includ: pregătirea terenului, fundația, ridicarea zidurilor, montarea acoperișului și finisarea interioară și exterioară. Pentru a înțelege mai bine stadiul în care se află o casă la gri, trebuie menționat că există trei mari faze de construcție ale unei case, definite în mod simplu casa la roșu, casa la gri și casa la alb. Aceste denumiri bazate pe culori, reprezintă definiția stadiului în care se află construcția. Acești termeni au simplificat comunicarea între constructori, vânzători și beneficiari. Așadar, este bine să-i cunoști și tu:

1. casa la roșu - denumirea provine de la culoarea cărămidei, însă termenul se aplică indifernt de materialul folosit pentru ridicarea casei, cărămidă, BCA, bolțari din beton:

  • are: fundație, izolații, ziduri, stâlpi, planșee (elementele orizontale dintre etaje), pereți despărțitori, scări interioare, șarpantă (structura de rezistență a acoperișului) și posibil și astereala (stratul de scânduri de sub învelitoarea acoperișului - poate fi prezent sau nu în funcție de tipul învelitorii);
  • nu are: tâmplărie (uși și ferestre), instalație electrică, instalație sanitară, finisaje, învelitoarea acoperișului (țiglă metalică, țiglă ceramică, tablă s.a.);

2. casa la gri - denumirea face referire la culoarea tencuielii, fiindcă în această etapă de construcție casa rămâne cu aspectul de gri, dat fiind că s-a executat tencuirea pereților:

  • are: tâmplărie (uși și ferestre), tencuială interioară și exterioară, instalație electrică (fără montarea prizelor, a întrerupătoarelor sau a corpurilor de iluminat), instalație sanitară (țevile și conductele de apă, fără obiectele sanitare), izolație termică (polistiren, vată minerală), hidroizolație interioară și exterioară, învelitoarea acoperișului (țiglă metalică sau ceramică, tablă etc.);
  • nu are: finisaje ale pereților (vopsea, faianță) sau a podelelor (gresie, parchet), obiecte sanitare (chiuvetă, cadă, vas de toaletă), prize, întrerupătoare, corpuri de iluminat;

3. casa la alb - are această denumire pentru că este gata, adică are pereții vopsiți, albul semnificând culoarea vopselei lavabile:

  • are: finisaje atât pentru pereți (vopsea, faianță, tapet), cât și pentru podele (gresie, parchet), prize și întrerupătoare montate, corpuri de iluminat, obiecte sanitare;
  • nu are: mobilă, obiecte electronice și electrocasnice.

De reținut: O casă la gri lasă proprietarului posibilitatea de a personaliza și finisa locuința după propriul gust.

AVANTAJELE CASEI LA GRI:

Așa cum ai aflat, casa la gri, repezintă o etapă de construcție intermediară, pereții, tavanul și podeaua nu sunt acoperite cu vopsea sau alte materiale de finisaj. În rândurile de mai jos, îți spunem însă ce avantaje îți poate oferi:

1. Flexibilitate în alegerea finisajelor

Dacă întotdeauna ți-ai dorit să fii tu cel care alege finisajele pentru casa ta, mai mult decât atât, ai în minte deja ce culoarea să aibă bucătăria sau podeaua din sufragerie, atunci casa la gri este ceea ce ai nevoie.

Flexibilitatea în alegerea finisajelor reprezintă un avantaj important. Astfel, nu mai ești limitat de opțiunile oferite de constructor, poți alege finisajele și echipamentele pe care ți le dorești.

Ai libertatea de a-ți personaliza locuința în funcție de propriile gusturi și preferințe. Alegând culorile pereților, tipul de podea, iar ulterior mobilierul și decorațiunile, îți pui amprenta în mod semnificativ asupra rezultatului final al casei tale. Câteva dintre propunerile noastre pentru tine, în materie de finisaje sunt:

panelurile din piatră naturală decorativă;

- chiuvetele din piatră;

- blaturile de bucătărie din marmură sau granit;

- cărămida aparentă pentru placările verticale de interior sau exterior;

De reținut: Piatra naturală se găsește în diferite tipuri de finisaje, poate fi vorba de placarea pereților, a podelelor, inserarea unui blat la bucătărie, montarea unei chiuvete din piatră sau a unui șemineu ori realizarea unui frumos soclu al casei. Piatra naturală își poate face prezența sub diferite forme în noua ta locuință, potrivindu-se indiferent de stilul de amenajare. Are un aspect estetic spectaculos, nu se demodează, este rezistentă în timp și găsești mai multe tipuri de piatră naturală, de diferite culori și texturi.

2. Controlul calității materialelor

Amenajarea unei case o faci pentru a rezista o viață întreagă, prin urmare îți dorești fără îndoială cele mai bune produse. Datorită faptului că tu ești persoana care alege finisajele, ai un control direct în ceea ce privește calitatea și implicit costurile. Tu alegi furnizorii de materiale. Poți opta pentru produse de top, cu o durată lungă de viață. Acest lucru contribuie la o calitate superioară a lucrărilor casei tale, comparativ cu situația în care ar fi fost finalizată de constructor.
Dacă iubești materialele naturale, dacă ai vrea ca piatra să fie parte din amenajarea casei tale, indiferent de proiectul pe care îl ai în minte, echipa de specialiști PIATRAONLINE îți oferă consiliere profesională. Te invităm să programezi o întâlnire în showromul nostru, unde vei putea vorbi pe îndelete cu unul dintre consultanți (Aleea Teișani nr. 137 A, sector 1, București). Primești răspunsuri la întrebările tale, idei adaptate proiectului pe care îl ai în desfășurare și, bineînțeles, o cafea bună.

3. Cost mai mic de achiziție

Prețul unei case la gri este mai mic decât al unei case care este complet finisată. Astfel, dacă în momentul prezent bugetul tău nu poate acoperi investiția într-o casă aflată în ultima etapă de construcție, casa la gri reprezintă soluția. Prin urmare, în cazul în care nu te grăbești să te muți și vrei să câștigi timp pentru a mai pune bani deoparte (pe care îi vei folosi pentru materialele de finisare), atunci este bine să ai în vizor o casă la gri. Spre deosebire de casa la roșu, casa la gri are acoperiș, este astfel protejată de apă și intemperii și poți lucra la ea de-alungul timpului, astfel încât să nu simți o constrângere financiară.

În plus, tu vei fi cel care vei stabili bugetul pentru materialele de finisare, astfel încât să duci casa la bun sfârșit. Cumpără-le pe parcurs, ca să îți fie mai ușor din punct de vedere financiar. De asemenea, în ceea ce privește manopera, este un atu dacă deja cunoști o echipă de profesioniști pe care ști că te poți baza cu realizarea finisajelor. Din punct de vedere al costurilor, este și mai avantajos dacă ai experiență în domeniu și te simți suficient de pregătit să vopsești pereții sau să instalezi parchetul.

DEZAVANTAJELE CASEI LA GRI:

A fi informat este cel mai bun lucru înainte de a lua o decizie. Efortul financiar este considerabil pentru achiziția unei case la gri și ulterior pentru finalizarea ei, prin urmare o evaluare cât mai deltaliată a cheltuielilor este necesară. Află mai multe în continuare!

1. Nevoia de a superviza lucrările de finisare

Ca proprietar al unei case la gri va trebui să te implici în alegerea materialelor și a finisajelor, dar și să supervizezi echipele de muncitori care vor efectua lucrările. Acest proces poate fi stresant și cu siguranță este consumator de timp și efort din partea ta, mai ales dacă nu ai experiență în domeniul construcțiilor. Analizează așadar cum stai cu timpul, cât de prins ești cu îndatoririle familiale și de job, fiindcă va fi nevoie să petreci seri și weekenduri la rând în magazinele de bricolaj și pe șantier. 

Dacă vrei să te simți degrevat de sarcina coordonării lucrărilor de finisare, alege să lucrezi cu o firmă profesionistă în construcții, care să ofere garanție pentru tot ceea ce pune în operă. Reține că manopera are un rol important și că faci o investiție de care te vei bucura până la finalul vieții. Meseriașii aleși la întâmplare sunt mai ieftini, însă riști să rămâi cu lucrarea neterminată sau să descoperi ulterior diverse probleme.

2. Subestimarea costurilor cu manopera și materialele

Foarte ușor poți subestima costurile cu finisajele și manopera, riscând să fi nevoit să faci un împrumut sau să nu reușești să te muți la data estimată. O casă la gri mai implică încă multe cheltuieli, care variază în funcție de dimensiunea și complexitatea construcției, dar și de alegerile personale cu privire la materiale și finisaje. Astfel, deși inițial costul de achiziție poate părea atractiv, până la finalizarea locuinței vei mai avea foarte multe plăți de făcut. 

Dezavantajul este că, pentru că nu ai mai trecut printr-un astfel de proces și nu ai experiență în domeniu, este foarte dificil să estimezi costurile totale pentru a face casa locuibilă. Sunt foarte multe materiale care trebuie cumpărate, precum vopseua lavabilă, tipul de pardoseală sau obiectele sanitare. Prețurile variază de la an la an, lucru care face și mai grea misiunea de estimare a bugetului.

În cazul manoperei vei primi diferite oferte de preț, unele dintre ele fiind peste estimările tale. Te poți gândi să pui proiectul în așteptare până te mai redresezi financiar. Reține însă că, deși casa ta are zidărie și acoperiș, nu va putea rămâne în perfectă stare de conservare o lungă perioadă de timp. Riști să se degradeze.

3. Cheltuieli suplimentare

O casă la gri poate ascunde probleme tehnice sau vicii de construcție, care pot deveni vizibile abia în timpul lucrărilor de finisare. Poate fi vorba de probleme cu instalațiile electrice sau sanitare, structura de rezistență sau izolarea termică și fonică. Remedierea acestor probleme va însemna pentru tine costuri suplimentare, dar și timp.

Astfel, ți se va părea că șirul de cheltuieli nu se termină. De aceea, recomandarea este să ai un fond de rezervă, să știi că dispui de el încă de când ai semnat contractul pentru cumpărarea casei la gri. Se întâmplă așadar situații neprevăzute pe parcurs, însă pot fi rezolvate, iar prezența unui cont de economii poate fi de multe ori salvarea, astfel încât lucrările să nu se tărăgăneze și nici să nu fi nevoit să faci rabat la calitate.

ÎN CONCLUZIE:

O casă la gri nu este înca locuibilă pentru că nu sunt realizate finisajele pentru pereți, acestia sunt doar tencuiți. Nu este montată o pardoseală, de tip parchet sau gresie, ferestrele și ușile sunt instalate, însă nu sunt finisate glafurile și pervazele, iar instalațiile nu sunt date în folosință. 

Înainte de a cumpăra o casă la gri verifică materialele folosite, integritatea elementelor de construcție, precum și instalațiile electrice, sanitare și termice. Este recomandat și să apelezi la un avocat sau un specialist în domeniul imobiliar pentru a te asigura că toate aspectele legale sunt respectate și casa este așadar construită conform planurilor și autorizațiilor.

Nu în ultimul rând, realizează o analiză atentă a situației financiare. Estimează costurile de finisare, dar și pe cele pentru mobilier și electrocasnice, pentru a-ți da seama dacă se încadrează în bugetul pe care îl ai disponibil.

Posted in: Lucruri interesante

Leave a comment

Comments

  • Excepțională explicație despre Casa la Gri
    By: Test test On 2024-07-03
    Rating:
    5.0

    Această postare oferă o explicație detaliată și bine structurată despre conceptul de "Casa la Gri". Am apreciat modul clar în care sunt descrise etapele construcției și diferențele esențiale între casele la roșu, la gri și la alb. Informațiile despre avantajele și dezavantajele alegerii unei case la gri au fost extrem de utile în luarea unei decizii informate.

    În plus, articolele menționate despre flexibilitatea în alegerea finisajelor și controlul calității materialelor au adăugat o perspectivă practică și realistă asupra procesului de construcție. Recomand această postare tuturor celor interesați de domeniul imobiliar și care doresc să înțeleagă mai bine opțiunile disponibile în construcția unei locuințe.